IMRT-VMAT

În prezent, există următoarele tehnici moderne de radioterapie:
• 3D CRT – radioterapie conformațională 3D
• IMRT – radioterapie cu intensitate modulată cu fascicule de tratament fixe, în care modularea intensității fasciculului de iradiere se face prin modificarea poziției lamelelor colimatorului MLC (collimator multilamelar)
• VMAT – arcterapie modulată volumetric – tehnică rotațională de radioterapie cu intensitate modulată unde sursa de iradiere se rotește în jurul pacientului

3D CRT

IMRT

Alte tehnologii precum radioterapia 2D sau aparatele cu cobalt încă sunt utilizate, dar sunt cu mult depășite în comparație cu inovațiile științifice și evoluția aparaturii actuale.

Care sunt avantajele tehnicii IMRT-VMAT?

IMRT-VMAT

Avantajele tehnicii de iradiere VMAT față de tehnicile de radioterapie cu intensitate modulată care utilizează fascicule de tratament fixe, sunt date de:

  • gradul de libertate suplimentar al acestei tehnologii prin rotația sursei de iradiere în jurul pacientul iradiat și, respectiv, a vitezei de rotație a acesteia;
  • modificarea dinamică a poziției lamelelor colimatorului;
  • modificarea debitului dozei de radiație chiar și în timpul iradierii;
  • rotația permite ca tumoarea să fie abordată la 360 de grade.

În România, în cea mai mare parte sunt utilizate tehnici de iradiere 2D, fără integrarea unui sistem computerizat pentru planificarea tratamentului și a unui computer tomograf simulator. Volumul de iradiat și configurația fasciculelor de tratament (orientarea sursei de iradiere, dimensiunea câmpurilor de iradiere) se stabilesc pe baza unor imagini radiografice ortogonale. Într-o mică măsură există, însă, centre unde se utilizează radioterapia 3D-CRT și IMRT. La Clinica de Radioterapie Amethyst tratamentul pentru cancer este realizat utilizând tehnologia IMRT-VMAT.

Pacient în tratament

Tehnologia VMAT Elekta este cea mai performantă metodă de radioterapie disponibilă în lume la ora actuală pentru tratamentul cancerului. Aceasta crește semnificativ precizia fasciculelor de radiații îndreptate spre ținta tumorală. Indiferent de forma și dimensiunea tumorii, iradierea țesuturilor normale este mult redusă, ceea ce scade riscul de reacții adverse acute și cronice.

Elekta VMAT permite administrarea unor doze terapeutice optime ce asigură eficacitatea tratamentului și cresc șansele de control tumoral. La începutul fiecărei sesiuni de tratament, medicii vizualizează volumul tumoral țintă și ajustează terapia astfel încât doza de radiație administrată tumorii ăa fie cea dorită și, totodată, expunerea țesuturilor sănătoase să fie minimă.

IMRT-VMATȘedințele de tratament se reduc până la 8-12 minute aici incluzând și timpul de pregătire (durata iradierii fiind de numai 3-5 minute), ceea ce creste semnificativ confortul pacienților.

Pentru mai multe informații vă rugăm accesați:
www.elekta.com

Citește și:

Informații generale despre radioterapie
Radioterapia la Amethyst
Brahiterapie